Ahvenanmaa

Perussuomalaisten varjobudjetti kritisoi rahansiirtoja Ahvenanmaalle. PS on närkästynyt siitä, että Ahvenanmaalle annetaan liikaa rahaa suhteessa muihin kuntiin.  Kävin Tilastokeskuksen sivuilla selviättämässä kuntien samaat valtionosuudet. Kuntien asukasta kohden saamista valtionosuuksista vuonna 2008 tein tämän kaavion (klikkaa isommaksi):

Ahvenanmaan suhteellinen osuus on jostakin syystä kieltämättä korkea, joten perussuomalaisten nostaman älämölön ymmärtää. Katsotaanpa kuitenkin osuutta kaikista siirroista:

 

Silmätikuksi nostetun Ahvenanmaan osuus kaikista valtion rahansiirroista kunnille on vain 2 prosenttia. Kaikkiaan kunnille on vuonna 2008 siirretty yli 9 miljardia euroa. Suomen osuus esimerkiksi Kreikan tukipaketista on 1,5 miljardia. Kertaluontoinen Kreikan tukipaketti on pikkurahaa maan jokavuotisiin sisäisiin rahansiirtoihin verrattuna.

Tilastokeskuksen aineistosta selviää, että ahvenanmaalaiset ovat erinomaisia veronmaksajia (tuorein tieto vuodelta 2006):

Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan lisäksi vain Ahvenanmaa yltää maan keskiarvon yli mitä tulee maksettuihin veroeuroihin asukasta kohden.

Ymmärrän silti perussuomalaisten närkästyksen. Miksi ahvenanmaalaiset saavat niin paljon enemmän (asukasta kohden) kuin muut? Miksi erityiskohtelu? Perussuomalaisten on helppo piikitellä pientä Ahvenanmaata. Siellä ei ole heillä äänestäjiä, ja ruotsalaisvihaa hyödyntämällä populistipuolue luonnollisestä yrittää kerätä kannatusta.

Rahansiirrot kunnille on tärkeä aihe. Miksi pääkaupunkiseutua, Uuttamaata, Pirkanmaata ja Varsinais-Suomea lukuunottamatta Suomen kaikki kunnat saavat maan keskiarvoa enemmän valtion rahaa asukasta kohden? Eikö tulisi vaatia kaikkien kuntien tasapuolista kohtelua? Eikö tulisi lopettaa holtiton rahan siirto etelästä muualle Suomeen, kuten Pohjois-Karjalaan, Lappiin, tai Ahvenanmaalle?

Pelkistä metropolialueen liikenneinvestoinneista espoolaisten autoilijoiden himoitsema keskustatunneli (0,5 miljardia euroa), tai joukkoliikenteen kannattajien länsimetro (0,8 miljardia) sekä kehärata olisi tehty jo aikoja sitten, jos kuntia kohdeltaisiin tasapuolisesti. Ahvenanmaan, tai Kreikan vihatun tukipaketin, osuus tässä kokonaisuudessa on mitätön.