Pysäköintipaikan todellinen arvo selviäisi huutokaupassa

(Julkaistu Helsingin Sanomissa 13.10.2009, kun oli päätetty asukaspysäköintipaikan vuosimaksun nostamisesta 36 eurosta 100 euroon. Kyseessä oli ensimmäinen maksun korotus 15 vuoteen.)

Asukaspysäköintipaikan todellisen markkina-arvon määrittämiseksi on ehdotettu järjestelmää, jossa paikat huutokaupataan vuosittain. Tätä olisi syytä kokeilla, sillä poliittiset hinnoittelupäätökset vaikuttavat mielivaltaisilta.

Muuttoliike aiheuttaa juurettomuutta

Lähetetty Helsingin Sanomille 9.10.2009 ja julkaistu hieman myöhemmin

Hyssytelläänkö maahanmuuton ongelmia, olemmeko me suomalaiset liian vieraskoreita? Maahanmuuton ongelma on itse asiassa yleisemmin muuttoliikken ongelma. Joitakin vuosikymmeniä sitten suomalaiset sankoin joukon lähtivät leveämmän elämän perässä Ruotsiin — lähelle naapurimaahan, jonka kanssa meillä on melko yhtenevä kulttuuri. Mutta moni päätyi alkoholismiin tai rötöstelyyn. Tukholman Slussenin viinanhuuruiset sissit sammalsivat savolaisittain, lieveilmiöistä otsikoitiin ”En Finne igen!”.

Ihminen, joka muuttaa sukulaisten, perhetuttujen ja isovanhempien muodostamasta luontaisesta kodista ja turvaverkosta on yksin ja juureton. Vielä vakavampi tilanne on muuttajan lapsilla, joiden turva ja vanhemmuus on yhden tai kahden ongelmille alttiin aikuisen sekä mahdollisten yhteiskunnan sosiaalipalveluiden varassa. Kotona isovanhemmat ja sisarusperheet voivat paikata yksittäisten vanhempien puutteita. Riski syrjäytyä tai sairastua mielenterveys- tai päihdeongelmiin on suuri. Jopa Suomen sisällä keskimäärin onnellisimmat ihmiset asuvat ruotsinkielisillä paikkakunnilla, koska täällä väestö elää omilla synnynseuduillaan, yhteyksissä sukuun ja perheeseen, ja kokee kuuluvansa monta sukupolvea taaksepäin ulottuvaan jatkumoon. Kotona on paras olla.

Tietenkin irrallisuus ja ongelmille altistuminen vain korostuu, kun lähdetään toiselta puolelta maailmaa kriisejä pakoon, ja aivan kaikki ilmastosta, kielestä ja yhteiskunnasta lähtien muuttuu. On aikamme suuri virhe nähdä matalat rajat ja työvoiman vapaa liikkuvuus tavoiteltavina asioina. Todellisuudessa muuttoliike altistaa sekä muuttavan yksilön että vastaanottavan yhteisön monenlaisille riskeille.

Ihminen joka muuttaa pois kotoseudultaan on kuin juuriltaan revitty kukka. Vaikka taloudellisin mittarein koulutetut, vahvat ja terveet saattavat tässä pelissä menestyäkin, niin yleisen hyvinvoinnin ja onnellisuuden kannalta tavoitteena tulisi olla muuttoliikkeen — niin maan sisäisen kuin kansainvälisenkin — hillitseminen.

Siis täysin päinvastainen politiikka kuin mitä tänä päivänä vaalitaan.